Archiwum 21 września 2017


Tortownica - magiczna forma
Autor: marysiawkuchni
Tagi: tortownica  
21 września 2017, 09:52

Pyszne ciasta, torty czy tarty nie udadzą się bez odpowiednich form do pieczenia, a także bez stosownych narzędzi kuchennych. Wśród niezbędnych akcesoriów kuchennych, stanowiących niejako podstawę przyjęcia urodzinowego są niewątpliwie tortownice.

Jaki kształt jest najlepszy

tort upieczony z tortownicyTortownice są różnego kształtu. Mogą być kwadratowe, prostokątne,w kształcie serca, ćwiartki koła, z ozdobnym dnem, tradycyjnie okrągłe o większej i mniejszej średnicy i wiele innych rodzajów. W zależności od wielkości tortownicy, upieczony w niej biszkopt będzie podstawą na przykład tortu, krojonego na większe lub mniejsze kawałki.

Zasadniczo do pieczenia biszkoptów na torty wybierane są tortownice o okrągłym kształcie. Tort wykonany na takiej podstawie jest najpopularniejszy, chociaż coraz częściej okrągła forma do pieczenia tortów jest zastępowana prostokątną lub w kształcie serca.
Kształt tortu to rzecz gustu, więc każdy preferuje własny

Ważny element – rozpinana obręcz

Najważniejsze natomiast w tortownicy jest to, że musi mieć wyjmowane dno oraz rozpinaną obręcz. Ma to kluczowe znaczenie, nie przy wyjmowaniu ciasta z formy, ale w momencie przekładania go kremem, owocami lub tężejącą galaretką. Dzięki zapinanej obręczy nadzienie nie będzie wyciekało na zewnątrz ciasta, ale ładnie się z nim zespoli.

Aby ciasto nie przykleiło się do formy należy ją nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką lub mąką. Po upieczeniu, tego dodatku nie będzie ani widać, ani nie zmieni smaku ciasta, za to sam upieczony produkt będzie można bez problemu wyjąć z blaszki.

Każda tortownica https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow_Tortownice/2-82,Tortownice/ może służyć nie tylko do pieczenia biszkoptu, ale również do upieczenia rozmaitych innych ciast. Tortownice z ozdobnie wytłoczonym dnem nadają się do wypieku babek, a tortownice z niskim brzegiem i gładkim dnem mogą być wykorzystane do upieczenia tarty.