Tortownica - magiczna forma
Tagi: tortownica
21 września 2017, 09:52
Pyszne ciasta, torty czy tarty nie udadzą się bez odpowiednich form do pieczenia, a także bez stosownych narzędzi kuchennych. Wśród niezbędnych akcesoriów kuchennych, stanowiących niejako podstawę przyjęcia urodzinowego są niewątpliwie tortownice.
Jaki kształt jest najlepszy
Tortownice są różnego kształtu. Mogą być kwadratowe, prostokątne,w kształcie serca, ćwiartki koła, z ozdobnym dnem, tradycyjnie okrągłe o większej i mniejszej średnicy i wiele innych rodzajów. W zależności od wielkości tortownicy, upieczony w niej biszkopt będzie podstawą na przykład tortu, krojonego na większe lub mniejsze kawałki.
Zasadniczo do pieczenia biszkoptów na torty wybierane są tortownice o okrągłym kształcie. Tort wykonany na takiej podstawie jest najpopularniejszy, chociaż coraz częściej okrągła forma do pieczenia tortów jest zastępowana prostokątną lub w kształcie serca.
Kształt tortu to rzecz gustu, więc każdy preferuje własny
Ważny element – rozpinana obręcz
Najważniejsze natomiast w tortownicy jest to, że musi mieć wyjmowane dno oraz rozpinaną obręcz. Ma to kluczowe znaczenie, nie przy wyjmowaniu ciasta z formy, ale w momencie przekładania go kremem, owocami lub tężejącą galaretką. Dzięki zapinanej obręczy nadzienie nie będzie wyciekało na zewnątrz ciasta, ale ładnie się z nim zespoli.
Aby ciasto nie przykleiło się do formy należy ją nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką lub mąką. Po upieczeniu, tego dodatku nie będzie ani widać, ani nie zmieni smaku ciasta, za to sam upieczony produkt będzie można bez problemu wyjąć z blaszki.
Każda tortownica https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow_Tortownice/2-82,Tortownice/ może służyć nie tylko do pieczenia biszkoptu, ale również do upieczenia rozmaitych innych ciast. Tortownice z ozdobnie wytłoczonym dnem nadają się do wypieku babek, a tortownice z niskim brzegiem i gładkim dnem mogą być wykorzystane do upieczenia tarty.
Dodaj komentarz